Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΤΑΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Στείλετε στο leonidasorf@gmail.com ένα κομμάτι από κάθε νέα έκδοση σας και θα το αναρτώ .

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ

ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ( Ρεθεμνιώτικο )

Το κείμενο αυτό μου υπαγόρευσε το 1954 μια θεια μου 94 ετών τότε , όπως το είχε μάθει από τον παππού της . Άρα το κείμενο έχει ρίζες περίπου στα 1810 ! 

Στο Ονομα του Θεου του Χριστού της Παναγίας .
Της Παναγίας της Γρηγορούσας της Παναγίας της Παντάνασσας της Παναγίας της Ελεούσας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας .
Του Αγίου Σπυρίδωνα  του Αγίου Φανουρίου  του Αγίου Αντωνί ου και του Αγίου Νεκταρίου . Της Αγίας Τριάδας , της Παναγίας της Πορταΐτισσας της Χρυσαφίτισσας 
του Αγίου Ανδρέου της Αγίας Φιλοθέης των Αγίων Αναργύρων του Άι Γιάννη του Θεολόγου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου , του Αγίου Παντελεήμονα που  ΄ναι πρώτος γιατρός και θαυματουργός , να βάλει αυτός τον λόγο του κι εγώ το Χερικό μου  .
Τρεις εφτά , τρεις οκτώ , τρεις εννιά κάλοι αδελφοί είχανε μιάν αδελφή την την κυρα Κρουσταλινή που έκαμε εννιά παιδιά κι ένα δεν ανάθρεψε , μόνο τα έφαγε ο φταρμός κι ο κακός αποδομός .
Μια μέρα ο Αγιάννης του απαντήχνει και του λέει .
Που πας φτιαρμέ κακαποδεμέ ?
Πάω στην  ……. τάδε (το όνομα της ματιασμένης ) να πιώ το αίμα της να την καϊματίσω .
Ο Αγιάννης που τ΄ απάντηξε του λέει . « Γάιρε βρε φτιαρμέ ΚΑΚΑΠΟΔΟΜΕ , να πας στα όρη στα βουνά όπου φούρνοι δεν άφτουνε , κοκόροι δεν λαλούνε  και λέρια δεν κτυπούνε να βρεις ελάφι άγριο να πιεις τα αίμα του να το καιματίσεις και από την δούλη του Θεού την ….τάδε (το όνομα της ματιασμένης )  , να λείπεις !
Φυσάς τρεις φορές κατά τον ματιασμένο και φτύνεις τρεις φορές πίσω σου !

Η γητειά του ξεματιάσματος μεταδίδεται μόνο από γυναίκα σε άνδρα και το αντίθετο και ποτέ μεταξύ ομόφυλων !

Η ανάρτηση αυτή σε ένα λογοτεχνικό περιβάλλον δεν μπορεί να έχει άλλη αξία πέραν από την διάσωσή ενός λαογραφικού κειμένου ! 

Πέραν αυτού σχετικά με το μάτιασμα το οποίο εντάσσω στην σφαίρα της μεταφυσικής , η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν η οικογένεια σου δεν το πιστεύει τότε τόσο εσύ όσο και τα παιδιά σου και τα ζώα σου είστε μάλλον θωρακισμένοι απέναντι στο  κακό μάτι  το οποίο ως βασκανία  το παραδέχεται και η Ελληνική Ορθόδοξή Εκκλησιά αλλά και αρχαίοι σοφοί όπως ο  Δημόκριτος και ο Αριστοτέλης και  άλλοι !


Λεωνίδας Ορφανουδάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: