Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΤΑΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Στείλετε στο leonidasorf@gmail.com ένα κομμάτι από κάθε νέα έκδοση σας και θα το αναρτώ .

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

"Το δόντι του σκύλου"


Του Αυγερινού Μαυριώτη
 
Μια παρουσίαση από τον  Θεοχάρη Παπαδόπουλου
Το να γράψει κανείς ένα ποίημα είναι δύσκολο. Απαιτεί, όχι μόνο το ταλέντο, που μπορεί να διαθέτει ένας ποιητής, αλλά και την ακούραστη και ασταμάτητη καλλιέργειά του. Όσο, περισσότερο καλλιεργηθεί ένα ταλέντο, τόσο καλύτερα δείγματα γραφής, παρουσιάζει. Όμως, ακόμα, περισσότερη καλλιέργεια ταλέντου, χρειάζεται κάποιος για να καταφέρει να αφηγηθεί ιστορίες, όχι με την αυστηρή εικόνα της αφήγησης, αλλά με το απαλό παιχνίδισμα των στίχων. Πόσο μάλλον, όταν τούτοι οι στίχοι, ξεχωρίζουν για το βαθύτερο νόημά τους και τη φιλοσοφική τους διάσταση.
Τέτοιες σκέψεις, μας έρχονται στο νου, διαβάζοντας το βιβλίο του Αυγερινού Μαυριώτη: «Το δόντι του σκύλου». Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή, που περιλαμβάνει δύο μακροσκελή ποιήματα – ιστορίες, όπου μέσα από την πλοκή και τα λόγια των πρωταγωνιστών τους, διακρίνουμε τη φιλοσοφία και τους κοινωνικούς συμβολισμούς του ποιητή. Παρά τη βαθειά στοχαστική διάθεση των στίχων του Αυγερινού Μαυριώτη, μπορούμε να πούμε ότι η ποίησή του, δεν κουράζει, αντίθετα, κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον ως το τέλος. Για να κατανοήσουμε καλύτερα, όμως, τον ποιητή, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα: «Άγριο παιχνίδι η πόκα / «ο θάνατος εν ζωή», λέει, ο Καλλίνικος / δεινός χαρτοπαίχτης. / Κείνη τη νύχτα έπαιξε τη γυναίκα του / Κέρδισε, λέει κι έχασε ο Καλλίνικος τη ζωή του.»
Όπως, αναφέραμε και πιο πάνω η ποιητική συλλογή του Αυγερινού Μαυριώτη «το δόντι του σκύλου», περιλαμβάνει δύο ποιήματα:
Το πρώτο ποίημα φέρει τον τίτλο «το δόντι του σκύλου» και περιγράφει μια ιστορία, όπου ο κάθε πρωταγωνιστής, έχει το ρόλο του. Το συγκεκριμένο ποίημα χωρίζεται σε δεκαοκτώ ενότητες. Ανάμεσα, σε ορισμένες από τις ενότητες, παρεμβάλλονται τραγούδια, κάνοντας το όλο έργο, να θυμίζει αρχαία τραγωδία με τα επεισόδια και τα χορικά της. Ο ποιητής διαμαρτύρεται, αγανακτεί, και φωνάζει αφήνοντας να βγουν στην επιφάνεια τα αντιπολεμικά ανακλαστικά του. Αναφερόμενος σε ένα στρατιώτη γράφει: «Ποιον θα ʽβρει στο χωριό του όταν γυρίσει, / ποιος έμεινε να τον καλωσορίσει; / Ποιος θα του πει γιατί έχει πολεμήσει.»
Σε άλλο σημείο του ποιήματος «το δόντι του σκύλου» ο Αυγερινός Μαυριώτης, θα σταματήσει για λίγο την αφήγηση, για να μας περιγράψει τα φιλοσοφικά του συμπεράσματα: «Και να η αφορμή γίνηκε πράξη / μελετημένο από πριν να μείνει ως το τέλος. / Πάντα οι πράξεις προδιαγράφουν το τέλος. / Εν αρχή εινʼ το τέλος».
Το δεύτερο ποίημα, της ποιητικής συλλογής «το δόντι του σκύλου», φέρει τον τίτλο «Φραγκίσκος ο κίτρινος» και περιλαμβάνει μια ιστορία, που δεν αποδίδεται τόσο θεατρικά όσο η προηγούμενη. Και εδώ ο φιλοσοφικός στοχασμός συνδυάζεται με την αφήγηση, δίνοντάς μας συμπεράσματα, που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε τραγικά επίκαιρα: «Στο σκληρό ακόνι του κέρδους η ελπίδα.» Και αλλού: «Η Αμερική ένα όνειρο / που πνίγηκε στη μικρή βάρκα, / για τρεις λίρες εγγλέζικες / χάθηκε το υπερωκεάνιο.»
Σε κάποια σημεία του ποιήματος «Φραγκίσκος ο κίτρινος», ο Αυγερινός Μαυριώτης, προσωποποιεί τα φαινόμενα και τα στοιχεία της φύσης, πετυχαίνοντας να δώσει έμφαση στα σημεία, που θέλει να τονίσει: «Ο ήλιος έφυγε οργισμένος / με την απειλή πως δε θα ξανάρθει.»
Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Αυγερινός Μαυριώτης είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα, καθώς εκτός από την ποίηση, υπηρετεί και την τέχνη της ζωγραφικής, έχοντας, ήδη, πραγματοποιήσει δέκα εκθέσεις έργων του στην Αθήνα και την περιφέρεια.
Κλείνοντας αυτή τη μικρή κριτική προσέγγιση στην ποιητική συλλογή του Αυγερινού Μαυριώτη «το δόντι του σκύλου», οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον ποιητή για τα εύστοχα ποιήματά του, περιμένοντας τις νέες δημιουργίες του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: